Hyperin CluStar

Higiena w punktach udojowych

Higiena w punktach udojowych to najważniejsze narzędzie do walki z zapaleniami u krów. Jest nie tylko konieczna, ale stanowi standard nowoczesnej hodowli. Należy wprowadzać najskuteczniejsze metody dezynfekcji, które będą wdrażane do codziennej rutyny podczas udoju. Aby unikać zapaleń krzyżowych i przenoszenia chorób z krowy na krowę należy do higieny poudojowej dołożyć dezynfekcję między udojową, oraz dezynfekcję rąk i obuwia personelu.

Z szacunków wynika że brudny aparat udojowy może zarazić pomiędzy 6 a 8 krów podczas jednego udoju. Dodatkowe 10% zakażeń wynika z braku higieny rąk u dojarzy.

Dezynfekcja aparatów udojowych

Aby ograniczać spadek rentowności gospodarstw hodowlanych należy nie tylko wpłynąć na ograniczenie obecności komórek somatycznych w mleku, ale również ograniczać podawanie antybiotyków. Nowe regulacje dotyczące ilości podawanych leków wymuszają na hodowcach poszukiwanie nowych technologii, które ograniczą problemy infekcji w posiadanych stadach.

To automat wykonany z kwasoodpornej stali, przeznaczony do mycia aparatów udojowych. Stosowany po każdej wydojonej krowie skutecznie ogranicza rozprzestrzenianie się zapaleń wymion wśród bydła mlecznego. Mycie między udojowe wpływa na ograniczenie powstawania odpornego na działania zwalczające – biofilmu. Hyperin CluStar integruję się z rutynowymi procesami, minimalizując wpływ na czas i efektywność doju.

Wykorzystanie automatu Hyperin CluStar do mycia między udojowego uniemożliwia tworzenie się środowisk, w których bakterie są w stanie skutecznie się namnażać. Częste mycie i dezynfekcja blokuje budowę trudnego do usunięcia biofilmu, mogącego prowadzić do przewlekłych zapaleń mastitis.

Proces mycia następuje w cyklu 3-5 sek., za pomocą przemiennego natrysku wody oraz środka dezynfekcyjnego. Realizacja natrysku następuje za pomocą dysz stałych i dysz umieszczonych w specjalnie zaprojektowanym koszu obrotowym. Aparat udojowy podczas jednego procesu jest myty i dezynfekowany zarówno z zewnątrz, jak i od środka.

Automat do skutecznego mycia i dezynfekcji aparatów udojowych

Wydajność i funkcjonalność:

              • Czyści i dezynfekuje aparat udojowy w każdym cyklu.
                • Szybki cykl mycia: 3-5 sekund, co zapewnia szybką wymianę między udojami.
                  • Zmniejsza ryzyko bakterii Thermoduric i zakażenia krzyżowego.
                    • Zapobiega gromadzeniu się biofilmu.
                      • Używa czystej wody w każdym cyklu, co zapewnia dokładną dezynfekcję.
                        • Czyści ręce i stopy operatora, przyczyniając się do ogólnej higieny.

Zużycie wody i środków chemicznych:

Zużywa około 1 litra wody na pełny cykl.
Umożliwia spływanie brudnej wody na podłogę podczas cyklu czyszczenia, zapobiegając zanieczyszczeniu systemu czyszczącego.

 

Projekt i zgodność systemu:

Zasilany przez system 24 V.
Urządzenie jest w pełni programowalne, oferując dostosowanie do różnych cykli czyszczenia.
Może być instalowane w różnych konfiguracjach: stałe (obrotowe), na rolkach lub w systemie bramowym (jodełkowy).
Wyposażone w regulatory ciśnienia do kontrolowania przepływu wody i detergentu.

 

Konstrukcja i zgodność:

Wykonany ze stali nierdzewnej (S/S) oraz tworzyw kwasoodpornych dla trwałości i odporności na korozję.
Waga: 30 kg.
Wymiary: 520 x 520 x 620 mm.
Patent na innowacyjne cechy konstrukcyjne.
Oczekuje na zatwierdzenie CE i jest zgodny z dyrektywą EMC (2014/30/UE) w Unii Europejskiej.

 

Zapalenia wymion w hodowli krów mlecznych

Mastitis, czyli zapalenie wymienia: jest jedną z najważniejszych chorób wpływających na straty w przemyśle mleczarskim. Jest to jeden z głównych powodów obniżających jakość mleka i wydajność krów.  Zapalenie gruczołu mlekowego to bolesne schorzenie, mogące prowadzić do śmierci zwierzęcia. Średnia ilość zakażeń ściśle powiązana jest z jakością zarządzania zdrowiem stada oraz z procedurami higienicznymi na farmie. Bakterie takie jak Staphylococcus aureus, Streptococcus uberis czy Escherichia coli mogą łatwo się rozprzestrzeniać pomiędzy krowami, jeżeli sprzęt udojowy nie jest prawidłowo oczyszczony. Czystość jest najważniejszym czynnikiem powstrzymującym rozwój patogenów na wszelkich powierzchniach hal i wyposażenia.

Straty finansowe gospodarstw wynikające z zapaleń wymion to:

1)  Koszty bezpośrednie:
• utrata mleka – pozbycie się mleka o niskiej wartości spożywczej/zbyt duża zawartość pozostałości po antybiotykach
• koszty weterynaryjne oraz koszty leków
2) Koszty pośrednie:
• kary za mleko zawierające wysokie stężenie komórek somatycznych/pozostałości po antybiotykach
• zmniejszona wydajność mleczna w pozostałej części laktacji z powodu uszkodzenia wymienia i infekcji podklinicznej
• dodatkowe wymagania dotyczące pracy w zakresie leczenia i pielęgnacji
• wyższe wskaźniki selekcji i wymiany, prowadzące do utraty potencjału genetycznego
• śmierć zwierząt